Воде

 

У засеоку Иванковића налази се највећи Јошавачки извор, Попов точак. Назив је добио по проти Петру Иванковићу. Док је у Горњој Јошавки највећи извор Студенац, који је име добио по хладној води која из њега тече.

Врела су веома заступљена и имају велики значај и примјену у јошавачким домаћинствима. Захваћена су мала врела за потребе једног домаћинства, до великих која служе за потребе и до неколико засеока.(нпр. Попов точак)

Kроз Јошавку протиче рјечица Јошавка. Поријекло имена се тачно не зна, али се сматра да је име добила по јошикама које расту на њеним обалама. Десне протоке су Млинска ријека, Јеловача, Јела, Млечаница, а лијеве притоке Црна ријека (Црни камен), Басеровача и Репушница. Рјечица Јошавка је дуга 16 до 17 км, а дужина притока је око 2,5 до 3 км. На јошавачким рјечицама воденице су биле веома честе, али сада имају само двије воденице у употреби у Млинској ријеци, као и на Јеловачи једна, на Млијечници једна и на Црној ријеци једна воденица или млин. Водоток Јошавке је низак, међутим у вријеме великих падавина у јесен и у вријеме топљења снијега почетком прољећа, ниво воде расте и долази до излијевања. Помоћу пумпи, у сушном мјесецима Јошавка се користи и за наводњавање, у ткз. Лукама. Преко Јошавке изграђена су три моста. У Јазбинама Царски мост, дио регионалног пута Челинац-Јошавка-Прњавор, повезује Јошавку са Челинцом. Други је јошавачки мост у самом средишту Јошавке. И трећи мост је у Млинској ријеци, дио регионалног пута Челинац-Јошавка-Прњавор, повезује Јошавку са Брезичанима, Укрином.     Привлачнија мјеста за излетиште су купалишта на Јошавки, као нпр. Ловињак, те веома привлачна дестинације је Млинска ријека.

Јошавка је загађена, а главни загађивачи су домаћинства и механички отпад

 

© 2010 All rights reserved.

Make a free websiteWebnode